Zang Module 1

Zang basismodule

Omschrijving

Voor volwassenen van alle leeftijd en jongeren vanaf 17 jaar die zich in het zingen van eigentijdse muziek (pop, rock, soul ... ) willen bekwamen en het beste uit hun stem willen halen.

Doel is een goede zangtechniek aan te leren en een basisrepertoire op te bouwen. Door het beheersen van de juiste stemtechniek wordt de aankomende zanger toonvast, waardoor zingen natuurlijker wordt.

De lessen worden gegeven in een gezellige omgeving. De docent laat de deelnemers het best haalbare resultaat bereiken en werkt naar een hoger niveau toe. Tegelijk beleeft de cursist veel plezier in het zingen. Tijdens de cursus wordt naast stemtechniek en -vorming ook aandacht besteed aan zangstijl, interpretatie, presentatie, dynamiek en timing.

Cursusinhoud

De les is opgebouwd uit twee afzonderlijke delen. Het eerste deel, het "Vocal Lab" bestaat uit zangtechnische training.

Aan de hand van een aantal praktische oefenmethoden en songs wordt gewerkt aan een goede stemtechniek (houding, ademhaling, intonatie, stemplaatsing ...). Het doel van de technische oefeningen is om zo ontspannen mogelijk de stem te kunnen gebruiken en verschillende klankkleuren te produceren die kunnen worden gebruikt bij het vertolken van een song. Dit houdt in dat met minder moeite meer klank wordt geproduceerd.

  • ademhalingstechniek
  • frasering en articulatie
  • ritme
  • klankkleur
  • lichaamshouding en ontspanning
  • stemopwarming - toonladders en registers/bereik
  • stemvolume en toonzuiverheid
  • meerstemmig zingen en backing vocals

In het tweede deel  van de les, het popkoor, werken de cursisten onder leiding van de docent aan een aantal songs in de vorm van een popkoor met lead en backing vocals en wordt de leerstof in de praktijk toegepast terwijl ondertussen ook repertoire wordt opgebouwd. De songs waarmee in het ensemble gewerkt wordt zijn bekende pop, rock en soul nummers.

Noten kunnen lezen is niet vereist. Indien nodig kan, hetzij in heel beperkte mate, aandacht worden besteed aan muziektheorie.

Praktisch

Aanvang: januari 2017
Niveau: basis
Min. leeftijd: 18 jaar
Max. leeftijd: n.v.t.
Duurtijd: 1 trimester
Lesdag: maandag
Lesuur: 19.30 - 21.30 u.
Locatie: Gemeentelijke basisschool Andreas Vesalius, Gemeenteplein 3. 2650 Edegem
Cursuscode: VOCA/01/2017/04/MAA
Inschrijving: €160