Gitaar met notenschrift

Cursusinhoud

In een ongedwongen sfeer wordt er gedurende 1 uur per week gitaarles met notenschrift gegeven. In deze cursus ligt de focus op het leren gitaar spelen door middel van het notenschrift. Je leert dus tegelijk gitaar spelen en noten lezen. Ook leer je samenspelen: muziek maken in groepsverband is prettig en motiverend. De cursus staat open voor iedereen, die met gitaar leren spelen wil beginnen of al begonnen is en ook noten wil leren lezen. De cursus richt zich hoofdzakelijk op het niet-klassieke genre. Deelnemen kun je echter met elk type gitaar. De cursus verschaft je een stevige basis voor je verdere muziekstudie.

Praktisch

Aanvang: ons contacteren a.u.b.
Niveau: Beginnend (geen voorkennis vereist)
Minimum leeftijd: 18 jaar
Maximum leeftijd: geen
Duurtijd: 1 jaar
Lesdag:  
Lesuur:  
Locatie:  

Moet je als gitarist noten kunnen lezen?

Is noten lezen moeilijk?

Behalve wanneer je klassieke gitaar wenst te spelen, is noten kunnen lezen niet noodzakelijk. Je kunt best een goede gitarist worden zonder noten te lezen. Het echter wel nodig om minstens de grondbeginselen van de muziektheorie te kennen. Als je de moeite neemt om noten te leren lezen, leg je echter een solide basis. Het is een mythe dat noten lezen moeilijk is; miljoenen mensen hebben het geleerd en niemand heeft het zich beklaagd.

Volstaat tabulatuur?

Tabulatuur is een heel handig hulpmiddel bij het leren van akkoorden, riffs, licks en toonladders. Daardoor hoeft er niet halsstarrig op de notenkennis gefocust wat het plezier van het spelen zou kunnen belemmeren. Tabulatuur is echter even beperkt als het handig is. Dat je alleen met tabulatuur zou kunnen zien waar op de gitaartoets een noot of akkoord moet gespeeld worden is ook een mythe want het notenschrift kan dit nauwkeurig weergeven.

Wat zijn de voordelen van noten te lezen?

- je krijgt een dieper inzicht hoe nummers zijn opgebouwd
- je krijgt toegang tot oneindig veel bladmuziek
- je kunt ook de partituur van een ander instrument spelen
- je kunt riffs, licks, solo’s en akkoorden makkelijker opschrijven
- je kunt makkelijker met andere muzikanten praten